Månadens bild

Tanken med månadens bild är att publicera en bild med anknytning till verksamheten i föreningen eller NKLJ, gärna med en intressant historia. Bidrag mottages tacksamt. Skicka ditt bidrag till info@nklj.org.

Augusti 2021

Drömmar?


Kan ni tänka er denna med batteridrift på banan inom några år? Visst skulle det vara kul!

Juli 2021

Fokus på bana 


Denna bild får symbolisera månadens fokus på banan. Vi gjorde ett studiebesök på banarbetsveckan på hos JTJ där vi lärde oss massor. Inventering av anläggningen som här visar att vi har mycket arbete framför oss men med 43 kg räler på linjen så ska det nog det räcka i alla fall. Möjligen behöver vi byta några slipers. :) Vi har också haft hjälp av MRO för att komma igång med tillståndsprocessen.Juni 2021

Z4p nr 1 startas upp 
Foto 2021 06 05 Stefan Nilsson. 


För första gångnen på många år kunde vi starta upp Lokomotor Z4p nr 1. Den raka 8:an gick igång direkt och mullrade på sitt karakteristiska sätt. Väl värt en månadens bild. Det känns som en milstolpe för föreningen.Maj 2021

Bäverfällning  vid  Dressinspåret Hagfors Järnvägs Museum.  Foto 2021 03 30  Lars Quick. 


Aspen är 25 cm vid roten och 10 - 12 meter lång. Bävern fällde aspen rakt över båda spåren och mot skärmtaket där det står någon godsvagn. Bävern hade lämnat rotstocken c:a 5 -6 meter och kapat topp-stocken i mindre bitar  50 - 60 cm. Bitarna, grenar och kvistar som hade hamnat över dressin spåret hade hen dragit ner till vattnet som ligger  20 - talet meter från trädfällningen.Den stora bäverhyddan  ( 2 meter hög och 5 meter i diameter ) ligger c:a 100 meter från trädfällningen på en udde i våtmarken där före detta Örsjöbäcken rinner ut i Hagälven . Trädfällningen upptäcktes 30 mars och har troligen skett i november.Bäverns beslut att lägga hyddan där den ligger ur bl.a. transportsynpunkt var för stunden och framtiden  mycket klokt och genomtänkt vilket man inte kan säga att nedläggningen av NKlJ-banan var.

Foto och text Lars Quick.

April 2021

Uddeholmaren

Inget fordon väcker mer känslor på NKlJ än detta rälsbusståg. Här ses det bevarade fordonet på sin senaste resa från Karlstad till Hagfors för 40 år sedan i April 1981. Föreningen som bildades förra året kommer ofta tillbaka till frågan: Kan vi få Uddeholmaren tillbaka ut på spåret igen? Visst skulle det vara ett kul projekt!

Foto Ulf Smedbo

Mars 2021

Dubbla ASEA lok var inte så vanliga när denna bild togs 1976 av Björn Fura. Loken hade ännu inte multipel utrustning. Anledningen denna dag var inte ett långt och tungt tåg utan istället ett krånglande lok som efter att ha dragit timmertåget ner till Munkfors fick följa med tillbaka till Hagsors.

Februari 2021

Sjögrändskurvan

Troligen ett av de vanligaste ställena att ta kort på tågen mellan Hagfors och Deje. Här är ett bidrag från trafiken sommaren 1976.

Foto Björn Fura

Januari 2021

Dessa kämpande trotjänare som nu hunnit bli 100 år förtjänar ytterligare en månadens bild. I södra delen av NKlJ på treskensspåret mellan Karlstad och Skoghall skötte NKlJ själva trafiken till stor del även för normalspårvagnarna som här 1964.

December 2020

Här inpekterar lokföraren att allt står rätt till inför att ytterligare ett stort antal vagnar ska rampas en dag på denna sista trafiksäsong 1990. Foto Björn Fura

November 2020

När NKlJ fått de nya ASEA loken levererade, så skrotades de flesta av AEG loken.

Fyra stycken blev dock kvar och målades i de nya färgerna. De användes framförallt i växling och här är lok 33 på väg upp till virkesterminalen sommaren 1976. Just detta lok finns bevarat på museet.

Tre av loken tillverkades 1920 och resten 1921. Det betyder att detta lok är ganska precis 100 år, även om loket bara var drygt 55 år när bilden togs.

Foto Björn Fura

Oktober 2020

NKlJs norra utpost Edebäck. Härifrån kunde man fortsätta ytterligare 100 km norrut på Klarälven. Det fanns planer på att dra järnvägen längre norrut men de förverkligades aldrig. Nu är det inte mycket som avslöjar att det här fanns en station.

September 2020

För precis 30 år sedan den 28/9-90 körde Bror Henriksson det sista ordinarie tåget på NKlJ. Många är vi som träffade denna hjäpsamma och trevliga lokförare. Peter Nordqvist var en av dem och det är Peter som bidragit med denna bild.

Augusti 2020

Förenings första resultat efter slyröjning vid en träff i Hagfors sommaren 2020.